Cât de multe știi despre tine? Sigur, știi ce-ți place, dar cum rămâne cu peisajul complex al inimii tale? Să te cunoști pe tine însuți este una dintre aventurile cele mai incitante ale vieții și este singura cale adevărată către o viață plină.
Iată 8 întrebări esențiale care te vor ajuta să îți trăiești viața mai frumos, mai conștient.
-
Ce altceva mai poate însemna acest lucru?
Fiecare om are propriul său mod de a privi lucrurile. Vedem lumea prin ,,filtre” sau ,,lentile” construite și șlefuite pe baza credințelor și valorilor proprii. Ca atare, întotdeauna vedem realitatea noastră, dar nu realitatea în sine. Ne-a luat ani de zile să ne construim sistemele de filtrare a informațiilor și tocmai din această cauză de multe ori ne trezim că rămânem agățați de aceste credințe, în ciuda dovezilor contrarii. Fiecare om percepe lumea înconjurătoare prin aceste sisteme proprii și într-o măsură mai mică sau mai mare, se confruntă cu dificultatea acceptării faptului că este unul din cele peste 7 miliarde de realități personale.
Te poți separa de această modalitate repetitivă și automată de a gândi punându-ți întrebarea simplă ,,Ce alt sens poate avea acest lucru sau această întâmplare?”. Pentru a găsi răspunsul ești forțat să găsești căi alternative de a vedea lucrurile. De multe ori nu realizăm care este realitatea situației în care ne aflăm. De câte ori în viață nu s-a întâmplat ca un eveniment aparent grav să se dovedească a fi o situație fericită în final? Până la urmă, ce este realitatea?
Realitatea este doar o iluzie, dar una foarte persistentă. Albert Einstein
-
Aștept ca viața mea să înceapă?
Obișnuiești să-ți spui:,,Când termin liceul, voi începe să trăiesc cu adevărat.”? Sau ,,Când termin facultatea și voi avea primul meu loc de muncă, va începe viața mea cu adevărat.” ,,Când voi slăbi, îmi voi cunoaște jumătatea, când voi începe propria mea afacere…?”
Când îți imaginezi o viață adevărată, îți imaginezi o persoană ideală. Te vezi căsătorit, cu o carieră de succes, o persoană împlinită și perfect echilibrată. Viața adevărată nu este deloc așa. Este un amestec de lucruri plăcute și dureroase. Nu trebuie să aștepți să devii o persoană perfectă pentru a trăi o viață perfectă. Acceptă-te așa cum ești, cu întreaga ta complexitate și imperfecțiune.
Totul se întâmplă cu un scop…
-
Cine ar putea să mă ajute?
În ceea ce privește stabilirea și atingerea obiectivelor, prea mulți oameni se blochează la modul de gândire bazat pe întrebarea ,,Cum pot face acest lucru?”. Orice ai vrea să faci, cel mai probabil există deja cineva care s-a gândit sau a făcut deja același lucru pe care încerci tu să-l faci. Încearcă să înveți din experiențele celorlalți și nu încerca să reinventezi roata pentru că ai putea pierde timp prețios.
Ființele umane, deși sunt aproape unice în a avea capacitatea de a învăța din experiența altora, sunt remarcabile pentru aparența lor aversiune de a face acest lucru.
Douglas Adams-scriitor și dramaturg englez
-
Pentru ce sunt recunoscător?
Simplul fapt de a lua o pauză și a căuta adânc în conștiința proprie momentele, lucrurile sau persoanele din viața noastră pentru care suntem recunoscători este o modalitate minunată de a ne schimba atitudinea față de dificultăți ce apar în viață. Acest lucru te ajută să îți îmbunătățești starea de spirit și te va ajuta să privești lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă.
Cel ce nu este recunoscător pentru puțin, nu va fi mulțumit nici cu mult.
Proverb estonian
-
Îmi ascult sentimentele?
Sentimentele ne distrug echilibrul și ne incomodează. Poate că unii dintre voi pot trece ușor pentru momentele dificile sau reușesc să-și verbalizeze frustrarea când se supără. Dar nu toți au această capacitate. Pentru mulți sentimentele sunt copleșitoare, prea multe, prea intense și prea greu de înțeles, așa că preferă să le încuie într-un ungher al sufletului și să le lase acolo. Însă, cu timpul, își dau seama că trebuie să accepte și părțile rele dacă vor să se bucure de cele bune.
Fericirea nu este rezultatul evitării nefericirii. Dacă nu rezolvi durerea care te cuprinde, într-un fel sau altul o vei simți mereu. Devii un străin pentru tine însuți. Acceptă-ți sentimentele. Nu-ți reprima sentimentele. Fii curajos și spune ,,Te iubesc”, ,,M-ai rănit”, ,,Te iert”. Deschide inima, suflet frumos. Spune cu voce tare ceea ce simți, Fii ceea ce ești.
-
Analizez prea mult?
Mințile noastre nu stau o clipă. Învârtim tot felul de lucruri în minte, reluăm conversații, analizăm și iar analizăm. Mulți dintre noi devenim sclavii propriilor gânduri, însă este incredibil de ușor să dai minții o pauză. Este necesar și util să gândești, însă când îți faci timp să te relaxezi, ești mai pregătit să faci față problemelor vieții.
-
Ce pot învăța din toate astea?
Poate singura diferență dintre oamenii de succes care au reușit în viață și restul ,,muritorilor” este capacitatea primilor de a învăța din propriile greșeli și de a nu le lua ca pe fatalități absolute. Am putea merge un pic mai departe și a afirma că nu este vorba doar de a învăța din greșeli, dar si de a le ,,îmbrățisa”. Ei văd eșecurile mai degrabă ca un feedback. Sunt conștienți că nu pot avea succes fără a trece prin eșec. De fapt…
Cea mai mare piedică în fața succesului este frica de eșec…
-
Unde greșesc?
- Deseori ne vedem prietenii repetând aceeași greșeală și ne întrebăm cum de nu-și dau seama. Însă același lucru poate fi valabil și pentru tine. Ți se reproșează în repetate rînduri un anumit lucru? Privește mai atent la problemele de care te tot lovești și vezi ce-ți spun acestea. ,,Blocajele” pot fi încăpâțânate, dar, de fapt, au rolul să ne ajute! Ne dau ocazia să ne schimbăm.
Cu multă iubire, Mihaela Rîbu
NO COMMENT