close

Despre par la barbati

 Despre părul lung la bărbați:

💢Părul este un simbol al forţei şi al virilităţii. Virtuţile şi înzestrările unei persoane se spune că sunt concentrate în păr şi în unghii.

💢Părul simbolizează instinctul, seducţia şi atracţia fizică. Chelia poate sugera sterilitate. Părul, din contra, este asociat cu fertilitatea şi chiar cu dragostea, şi este văzut ca şi sufletul exterior al omului. Părul lung, liber, desfăcut, semnifică libertatea, dar şi depășirea unor bariere morale ori a unor limitări sociale. Tăierea sau înlăturarea silită a părului poate fi un simbol al castrării.

💢În credința hindusă părul de pe cap corespunde cu liniile de forță ale cosmosului. Asemeni energiei macrocosmice, se credea că forța electromagnetică circulă prin părul uman dincolo de granițele formei fizice.

💢Dacă părul de pe cap simbolizează puterile spirituale şi poate fi corelat cu simbolismul apei sau cu “Oceanul de deasupra” cel de pe corp este conectat cu puterile iraţionale sau cu “Oceanul de dedesupt” și cu puterea instinctuală.

💢Părul poate reflecta împlinirile spirituale ale omului. Părul bogat și frumos semnifică, atât la bărbați cât şi la femeie, dezvoltarea spirituală.

💢Părul este considerat un receptacul al esenței vitale a omului. Asocierea sa cu forța vieții și cu puterea minții l-a inspirat pe filosoful german Herder să-l compare cu o pădure sacră ce acoperă misterele gândirii.

💢Purtarea părului lung echivalează cu a fi în afara societăţii în vreme ce părul scurt echivalează cu controlul social sau instituționalizat, dovadă fiind regimurile dictatoriale din numeroase țări care au impus și încă o fac, părul tuns scurt la bărbați; același lucru se întâmplă cu deținuții, cu soldații sau cu cei care pătrund în diferite secte și organizații.

💢În Germania străveche şi în Evul Mediu tăierea părului avea o semnificaţie punitivă şi era privită ca o formă de dezonorare a unui răufăcător.

💢Bărbații care au părul scurt și tăiat sunt considerați în multe culturi ca fiind sub controlul societății, cum ar fi în armată sau în închisoare sau ca pedeapsă pentru o crimă.

💢Pierderea părului indică simbolic eşec şi sărăcie. Renunţarea voită la păr indică forţe care nu se află sub controlul propriei voințe, un sacrificiu voluntar, sfidarea principiilor procreaţiei şi a multiplicării vieţii ori alegerea căii ascetismului precum călugării tibetani care tind către o detașare complete de tentațiile lumești și de tot ceea ce îi ține atașați de această existență.

💢În zona sud est europeană, această corespondenţă simbolică dintre părul bărbatului şi forţa sa (inclusiv sexuală) a supravieţuit de a lungul secolelor, de la colecţionarea de scalpuri ale duşmanilor, ca formă de preluare simbolică a puterii lor, pînă la umilirea adversarilor prin tăierea totală sau parţială a podoabei capilare şi faciale.

💢Părul asemeni coamei unui leu era extrem de popular în Franţa sub domnia lui Ludovic al XIV-lea, regele Soare. El a fost cel care a propagat această modă bizară în Europa, o modă inspirată de zeul grec Apollo, celebrat pentru buclele sale aurii simbolizând razele soarelui.

💢Zeul indian Shiva, personificarea energiei creative a universului, este înfăţişat întotdeauna cu o masă de păr lung, ridicat pe capul său.

💢În Grecia antică, părul lung de bărbat era un simbol al bogăției și puterii, în timp ce un cap ras era potrivit pentru un sclav. Grecii antici aveau mai mulți zei și eroi care purtau părul lung, inclusiv Zeus, Ahile, Apollo, și Poseidon. Se spune că soldații greci și-au purtat părul lung în luptă.

💢În Europa Evul Mediu, părul mai scurt a însemnat deseori servitutea și țărănimea, în timp ce părul lung a fost adesea atribuit liberilor, așa cum a fost cazul germanilor Goți și Merovingieni.

💢Când anglo-normanii și englezii au colonizat Irlanda, lungimea părului a ajuns să semnifice loialitatea cuiva. Irlandezii care și-au tuns părul au fost considerați că renunță la moștenirea lor irlandeză.

💢 Vrăjitoarele se temeau de Marii Inchizitori care porunceau să fie rase în cap.

💢Ţiganii pretindeau că o vrăjitoare poate fi recunoscută după părul său, care creştea drept 8-10 centimetri şi apoi începea să se vălurească precum o cascadă peste stânci.

💢În Odiseea lui Homer, pletele lui Circe semnifică puterea sa de metempsihoză.

💢Nativii americani bărbați purtau părul lung înainte de sosirea influențelor occidentale asupra culturii lor. În legendele cherokee, de exemplu, bărbații erau deseori descriși ca având „părul lung aproape până la pământ”.

💢Culturile din Asia de Est priveau părul lung ca pe un semn al tinereții și al frumuseții estetice. Părul lung este asociat cu viața privată și cu sexualitatea.

💢 În antichitate, în China și în Coreea părul era considerat o moștenire prețioasă din partea părinților. Majoritatea oamenilor nu s-ar fi tuns niciodată începând cu vârsta adultă iar tăierea părului era o pedeapsă pentru infractori. Atât bărbații cât și femeile își înfășurau părul deasupra capului și astfel au fost inventate numeroase stiluri de prindere a acestuia.

💢Diferitele coafuri indicau pe vremuri profesia, casta sau clasa socială, vârsta ori genul. De exemplu, în Egiptul antic copiii purtau părul strâns într-o singură buclă lungă, ondulată, pe partea dreaptă. Părul lung, lăsat liber, îndeosebi la bărbaţi, era considerat uneori un semn de libertate şi nobleţe.

💢Părul lung, netăiat, era văzut şi ca un însemn al unei animozităţi conştiente faţă de societate, precum cea dovedită de eremiţi şi de yoghini.

💢În Vechiul Testament devotamentul față de Dumnezeu era demonstrat prin păstrarea părului lung pentru o perioadă îndelungată de timp.

💢Atât despre profetul Mahomed cât și despre Iisus Hristos se spune că aveau părul lung.

💢Istoria lui Samson ne spune că el a fost închinat unui grup numit „nazireați.” Un nazireat era o persoană care făcuse un jurământ de consacrare pentru Dumnezeu. Aceasta le cerea lor să nu bea băuturi tari și nici să nu-și taie părul. Atâta timp cât Samson era credincios acestui pact, atunci Dumnezeu l-ar fi umplut cu putere și nu ar fi existat niciun lucru care să-l poată birui.

Cu iubire,

Mihaela Rîbu


Your email address will not be published. Required fields are marked *