close

Fericirea inseamna maturitate!

,,Draga mea Caterina,

Multe cupluri fac greșeala să creadă că, atunci când spun ,,da” în fața preotului, toate sunt împlinite. Consideră că, dacă urcă împreună treptele bisericii, au urcat și scara care duce în al nouălea cer.

Unii sociologi au dorit să redea această mentalitate în filmele de la Hollywood și în televiziuni. Alții critică scritorii romantici. Poate că sunt de vină și autorii versurilor unor melodii mult ascultate.

În acest moment, însă, nu ne interesează să căutăm cauzele, atâta timp cât ne interesează să înțelegem evenimentele. Căsnicia reușită poate să fie ,,construită în cer”, însă în realitate seamănă mai mult cu jucăriile stricate pe care le armonizează cineva singur, când adăugând, când ridicând, când tăind, când egalând, când completând, până ajunge să dea naștere la ceva frumos care să-i ofere bucurie pentru totdeauna.

Dacă privești în dicționar la cuvântul ,,fericire”, vei citi aceste explicații interesante: ,,Fericirea este provocată de reușita a ceea ce consideră cineva bun. Satisfacția înseamnă un fel de fericire pașnică în care rămâne cineva după împlinirea dorințelor sale, chiar dacă nu s-au materializat toate speranțele sale.” Acest lucru este valabil chiar și pentru cuplurile cele mai fericite.

Căsnicia nu schimbă, ca prin farmec, omul nedesăvârșit în om desăvârșit. Fiecare om are lipsurile sale. Acest lucru sunt obligat să ți-l spun, este valabil și pentru Petre și pentru tine. Ca să răspundă cineva la o astfel de provocare, este o chestiune de maturitate. Fiecare dintre noi am fost cândva îndrăgostiți de imaginea ideală a aceluia pe care l-am visat a fi partenerul desăvârșit de viață. Dacă fiecare dintre voi continuă să păstreze în minte acea imagine ideală pe care și-a construit-o cu ajutorul fanteziei, atunci să se pregătească să trăiască adevărate deziluzii.

Îmi amintesc povestea unei tinere care s-a întors din luna de miere foarte răvășită. A venit să-mi ceară sfatul și tremura încă de neliniște. Se căsătorise cu cineva mult mai în vârstă decât ea, care părea să fie un partener corect. Neliniștea tinerei femei se datora faptului că în prima seară, când s-au aflat singuri în aceeași cameră, și-a văzut bărbatul că-și scoate dantura falsă și și-o așează într-un pahar. Desigur, se întrebase acest lucru, dar nu s-a întrebat niciodată ce se va întâmpla cu dantura falsă atunci când vor merge la culcare. El i-a cerut să micșoreze lumina. Dar acei dinți îngrozitori, care străluceau în pahar, o răscoleau atât de tare, încât n-a fost în stare să-i ofere nici un pic de tandrețe soțului său.

Din fericire, cele mai multe din deziluziile care distrug idolii fanteziei noastre, creează mai puțină repulsie decât exemplul anterior. Decepții vor exista încă. De aceea, este foarte important să lași copilăriile care se potrivesc numai eroilor din visurile tale de puștoaică.

Dacă insiști însă, riști să faci câteva greșeli grosolane. Vei pierde timp prețios și multă energie încercând să-l transformi pe soțul tău în ceva ce n-a avut de gând niciodată să fie. Probabil că ți se va întâmpla des să insiști, exagerat de mult, asupra a ceea ce nu este și să uiți toate calitățile care constituie adevărata lui personalitate.

La fiecare persoană, pe care am cunoscut-o bine, constatăm că unele din dezavantajele sale constituie prețul pe care l-a plătit pentru dobândirea calităților pe care le are. Fiecare om simpatic nu este, pur și simplu, suma calităților și defectelor sale. Ceea ce-l face simpatic în ochii noștri este modul în care se îmbină aceste laturi pozitive și negative.

Același lucru este valabil și pentru edificarea unei căsnicii: într-o căsnicie adevărată două persoane încearcă să îmbine trăsăturile caracteristice ale fiecăruia, într-o unitate care să se potrivească amândurora. Participarea celor doi la o astfel de încercare constituie forța interioară a unei căsnicii reușite.

Să nu cazi victima impresiilor exterioare. Nu suntem nici unul fără greșeală. Și, vai de tine dacă Petre ar constitui prima excepție a acestei reguli. De altfel, băieții au și ei cusururile lor. Foarte tineri fiind, ajung să se căsătorească nepregătiți.

Studiază cu onestitate părțile lui negative. Privește cu atenție și slăbiciunile tale. Apoi, caută să vezi cum se pot îmbina defectele voastre cu calitățile, astfel încât să obțineți cele mai bune și puternice rezultate.

Când te vei căsători, vei deveni mai sensibilă la decepții și supărări decât erai înainte. Însă, vei fi, deja convinsă că merită acest efort căsnicia. Cred că ai ales corect. De altfel, numai după o astfel de alegere ai posibilitatea să simți nemărginita fericire care decurge din unirea a două suflete.

Între hârtiile mele am păstrat compunerea unui băiețel de zece ani, pe care-l chema Teodor. Este o compunere pentru școală pe tema: ,,Ce este iubirea?”. Există în ea trei lucruri în care, cu absolută siguranță, se întrevede fericirea viitoare:

,,Ce este iubirea? Iubirea este ceva care determină doi oameni să creadă că sunt fericiți chiar și atunci când nimeni altcineva nu crede. Este ceva care îi face să stea înghesuiți pe o bancă, chiar și atunci când lângă ei este destul loc. Este ceva care îi face să nu scoată nici un cuvânt când ești lângă ei, și să vorbească despre dragoste și flori, atunci când cred că ai plecat. Este tot ce știu despre dragoste, până voi crește mare.”

Să sperăm că micuțul Teodor este unul dintre fericiții care, vor învăța că iubirea devine desăvârșită când vor găsi persoana potrivită care împreună vor putea să trăiască sensul cuvântului ,,cresc”.

Să-i urăm aceasta lui Teodor. Dar și Caterinei și lui Petre, și oricui se află în fața invitației de a transforma ,, dragostea și florile” într-o realitate vie în căsnicia lui.

Cred că sunteți amândoi suficient de  maturi pentru vârsta voastră. Nu uita, însă, că maturitate înseamnă să știi în care direcție trebuie să te maturizezi mai mult. 

Te-am auzit spunând că ,,eu și Petre ne iubim la nebunie”. Dacă dragostea voastră este într-adevăr, atât de mare, ea trebuie, în mod necesar, să depindă de cuvintele lui Teodor: ,,până voi crește”, adică ,,până ma voi maturiza”.”

Fragment oferit din cartea Scrisori Caterinei-Sfaturi unei tinere căsătorite de Editura Bizantină.

Cu multă iubire, Mihaela Rîbu


Your email address will not be published. Required fields are marked *